Med iz BiH uskoro na tržištu EU

Bez autora
Oct 31 2012

Med proizveden u BiH uskoro bi mogao da se nađe na tržištu EU. Delegacija EU u BiH proslijedila je 24. oktobra dopis Generalnog direktorata za zdravlje i potrošače Evropske komisije u kojem se navodi da će, s obzirom da smatra da dostavljeni plan praćenja rezidua za med ispunjava zahtjeve EU, biti dat prijedlog da se BiH uvrsti na listu zemalja kojima je plan odobren. Ured za veterinarstvo od 2004. godine donosi i provodi plan praćenja rezidua određenih tvari u živim životinjama i u proizvodima životinjskog porijekla u saradnji sa nadležnim tijelima entiteta. Svake godine do 31. marta plan se dostavlja na pregled i odobravanje Evropskoj komisiji. Do sada je BiH imala odobren plan, odnosno bila je stavljena na listu zemalja sa odobrenim planom praćenja rezidua akvakulture u prilogu Odluke Komisije 2011/163/EU.

Med iz BiH uskoro na tržištu EUMed proizveden u BiH uskoro bi mogao da se nađe na tržištu EU, saopšteno je iz Ureda za veterinarsvo BiH.

"Delegacija EU u BiH proslijedila nam je 24. oktobra dopis Generalnog direktorata za zdravlje i potrošače Evropske komisije u kojem se navodi da će, s obzirom da smatra da dostavljeni plan praćenja rezidua za med ispunjava zahtjeve EU, biti dat prijedlog da se BiH uvrsti na listu zemalja kojima je plan odobren", navodi se u saopštenju.

Ured za veterinarstvo od 2004. godine donosi i provodi plan praćenja rezidua određenih tvari u živim životinjama i u proizvodima životinjskog porijekla u saradnji sa nadležnim tijelima entiteta.

Svake godine do 31. marta plan se dostavlja na pregled i odobravanje Evropskoj komisiji. Do sada je BiH imala odobren plan, odnosno bila je stavljena na listu zemalja sa odobrenim planom praćenja rezidua akvakulture u prilogu Odluke Komisije 2011/163/EU.

Kancelarija za veterinarstvo BiH kontinuirano provodi aktivnosti u cilju dobijanja statusa za izvoz i drugih proizvoda, a intenzivno se radi i na ispunjavanju zahtjeva EU.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik